ویژگیهای ساز قیچک
ساز قیچک ظاهری بسیار عجیب و متفاوت دارد و آن را میتواند ترکیبی از سازهای مختلف دانست. در واقع قیچک از نظر ظاهری بسیار شبیه به ویولن، ویولن سل و حتی کمانچه است!! این ساز یک ساز زهی است که با آرشه نواخته میشود. برای نواخن آن را شبیه کمانچه یا ویولن سل در دست میگیرند. اندازهی آن بسیار کوچکتر از ویولن سل است و در واقع شباهت آنها از نظر نحوهی نواختن و در دست گرفتن ساز است. با این حال یکی از انواع این ساز به نام قیچک بم، از نظر اندازه با ویولن سل قابل مقایسه است. قیچک از چهار بخش کلی تشکیل شده است: کاسهی طنینی، دسته، تارها و آرشه. کاسهی طنین ساز شباهت زیادی به ویلون دارد و گلابی شکل (گلابی معکوس یعنی بخش بالایی بزرگتر از بخش پایینی) است با این تفاوت که برعکس ویولن که پشتش صاف است، پشت کاسهی طنینی این ساز قوس دارد و شبیه ساز کمانچه حالت گود دارد. جنس کاسه از چوب گردو یا درخت توت است. دستهی تار تا نیمی روی کاسهی طنینی قرار دارد و نیمی دیگر در بالای آن است که کوکها رویش قرار دارند. تعداد تارها مانند ویولن چهار عدد و از جنس فلز است. آرشه نیز مانند آرشهی ویولن از موی اسب ساخته شده است. به طور کلی طول ساز در حدود 50 سانتیمتر است. استاد دین محمد زنگشاهی، علی محمد بلوچ، حسین فرهادپور، رحمت الله بدیعی، پروین صالح و اردشیر کامکار از معروفترین قیچک نوازان ایرانی هستند.
موسیقی در سیدنی
سمفونی سیدنی در سطح بین المللی شهرت داشته و کمتر کسی است که خانهی اپرای این شهر را نشناسد یا حداقل تصویر آن را ندیده باشد. خانهی اپرای استرالیا، سومین شرکت پرمشغله اپرای جهان است که دفتر مرکزی آن در این شهر بوده و شعبات دیگری در دیگر شهرها دارد. این سالن اپرا برنامهی شلوغی از اپراهای عمدتاً کلاسیک و گاهاً معاصر را در تئاتر اپرای خانه اپرای سیدنی اجرا میکند. به جز خانهی اپرای سیدنی، مکانهای موسیقیایی زیادی در این شهر وجود دارد که از جملهی آنها میتوان به تالار رسیتال (عمدتاً برای موسیقی مجلسی و کنسرتهای ارکستر مجلسی) تئاتر Enmore، کارخانه هنر آکسفورد، تئاتر مترو موسیقی، غرفه هوردرن موسیقی، سالن جغجغهی قرمز و ... اشاره کرد. گروه پری ست، تد مورلی، جورج فردریک بویل، جورج یانگ، میکی کوجک، پاول فیلد،جیمی بارن، گروه فایو سکند آف سامر، مونتاژین و ... از مهمترین موسیقیدانهای این شهر با شهرت جهانی هستند. از معروفترین فستیوالهای موسیقی این شهر نیز میتوان به سنت جروم، لیستن اوت، فیلد دی، فستیوال ایکس، سابسونیک و ... اشاره کرد.
آموزش موسیقی در سیدنی
سیدنی یکی از معروفترین شهرهای موسیقی و اپرای جهان است. سمفونی سیدنی در سطح بین المللی شهرت دارد و به طور منظم در سالن کنسرت (2600 صندلی) خانه اپرای سیدنی تحت رهبری ولادیمیر اشکنازی اجرا میشود. تالار رسیتال شهر عمدتاً به موسیقی مجلسی و کنسرتهای ارکستر اختصاص داده شده است که بسیاری از هنرمندان مشهور بین المللی و همچنین مجموعههای کنسرت گروههای محلی خوب مانند ارکستر مجلسی مشهور استرالیا و ارکستر باروک سیدنی، ارکستر براندنبورگ استرالیا، را در بر میگیرد. اپرای استرالیا، سومین شرکت پرمشغله اپرا در جهان است که دفتر مرکزی آن در سیدنی قرار دارد و برنامهی شلوغی از اپراهای عمدتاً کلاسیک و گاهی معاصر را در تئاتر اپرای خانه اپرای سیدنی اجرا میکند. سیدنی زادگاه جورج فردریک بویل آهنگساز نیز هست. گروه پریست، گروه اِی سی. دی سی، دلتا گودرم، بن لی، گروه بلو باتل کیس، ابسنت فرندز، الکس لیود و ... از معروفترین موسیقیدانهای شهر سیدنی هستند. به جز خانهی اپرای سیدنی که نماد معماری این شهر نیز هست، سالنهای موسیقی دیگری مانند تئاتر Enmore، کارخانه هنر آکسفورد، خانه تئاتر مترو موسیقی، غرفه هوردرن موسیقی، سالن جغجغه قرمز و ... نیز از سالنهای موسیقی معروف این شهراند. جشنوارههایی مانند جشنواره بهشت گمشده، بازگشت به ریو، جشنواره زیر صوت، جشن روزهایی شبیه این جشنواره، جشن باغهای برق و .... نیز سالانه در سیدنی برگزار میشود.